Waarom is een paardendeken nodig?

  • Geplaatst op
  • Door Bianca Princen
Waarom is een paardendeken nodig?

Paardendekens zijn er in alle soorten en maten. Als je net je eigen paard hebt, zul je vaak door de bomen het bos niet meer zien. Zelfs ervaren ruiters vragen vaak nog advies als het gaat om een paardendeken. Maar, waarom is een paardendeken überhaupt nodig?

Ieder deken heeft zijn eigen doel. Zo heb je winterdekens, vliegendekens, regendekens, eczeemdekens, onderdekens en noem het maar op. Waarom er zoveel soorten dekens zijn, zullen wij je uitleggen in dit blog. Natuurlijk is ieder paard anders, dus zal je bij het kopen van een nieuwe deken altijd moeten kijken naar de behoefte van je paard.

Nu is het natuurlijk het moment voor de winterdekens. Een winterdeken beschermt jouw paard tegen de winterkou en tegen neerslag. Hoe warm dit deken precies moet zijn, is afhankelijk van de weersomstandigheden. Hier in Nederland wordt het de laatste jaren niet meer zo heel koud. Dat betekent dat je dus ook geen hele warme winterdeken meer nodig hebt. Te warme dekens is zelfs niet goed voor je paard. Hierdoor kan het paard zijn overtollige warmte niet kwijt. Dit kost je paard weer extra energie om de warmte kwijt te kunnen en het werkt zelfs prestatie verminderend. Door een te warm deken is hij bijvoorbeeld na een training niet aan het rusten maar nog een keer hard aan het werk om die overtollige warmte kwijt te raken.

Een vliegendeken wordt met name in de zomerperiode gebruikt omdat het je paard beschermd tegen allerlei soorten stekende insecten zoals vliegen en dazen. Door de speciale stof kan het paard wel zijn warmte kwijt, maar kunnen insecten niet bij de huid van je paard komen. Zodoende kunnen ze je paard dus ook niet steken.

Een regendeken is zoals het woord al zegt, bedoeld om de regen tegen te houden. In ons Nederland regent het met enige regelmaat. Ook in de lente, zomer en herfst. In deze periodes is een winterdeken echt te warm voor je paard, maar wil je hem wel beschermen tegen de regen. Hiervoor gebruik je een regendeken.

Een eczeemdeken gaat eigenlijk nog een stapje verder dan een vliegendeken. Dit type deken zorgt er namelijk voor dat zelfs de kleinste muggen niet aan de huid van je paard kunnen komen. Hierdoor krijgt het paard geen jeuk en dus ook geen eczeem.

Een zweetdeken wordt vaak na inspanning gebruikt zodat je paard het vocht sneller kwijt is.

Een transportdeken wordt gebruikt bij het transport van je paard.

Een onderdeken geeft extra warmte (isolatie) toevoegt aan jouw regen- of winterdeken én het kan gebruikt kan worden als transportdeken.

Dit is algemene informatie over de diverse dekens. Wil jij weten welk deken je het beste kunt gebruiken bij jouw paard? Neem dan vooral contact met ons op!

Saldo cadeaubon controleren

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »