Wanneer moet ik mijn veiligheidshelm vervangen?

  • Geplaatst op
  • Door Bianca Princen
Wanneer moet ik mijn veiligheidshelm vervangen?

Een veiligheidshelm is natuurlijk om je hoofd te beschermen. Dus zodra je op je helm gevallen bent, moet je deze vervangen. De helm hoeft hiervoor niet eens uiterlijke schade te hebben.

Maar hoe zit het nu eigenlijk als je nooit op je helm gevallen bent?

De levensduur van een veiligheidshelm is helaas niet eindeloos. Je zult je helm toch ooit moeten vervangen. Ook als je niet gevallen bent.

 

De meeste helmen zijn gemaakt van kunststof en kunststof verliest na verloop van tijd zijn kracht. Afhankelijk van hoe je met je helm omgaat, gaat deze 5 tot 10 jaar mee. Dat is natuurlijk al heel lang. Nu zijn er mensen die heel trots vertellen dat ze al 20 jaar dezelfde helm hebben. Dat is niet heel verstandig.

 

Als je netjes met je helm omgaat, dus deze goed opbergt en niet in de volle zon legt, dan zal deze 10 jaar meegaan. Maar rij je altijd in de volle zon, bescherm je je helm niet wanneer je deze niet gebruikt en leg je hem in de volle zon weg, dan zal deze maar 5 jaar mee gaan.

 

Zon heeft namelijk effect op de werking van kunststof. De zon zorgt ervoor dat de kunststof langzaam minder sterk wordt waardoor deze uiteindelijk niet meer voldoet. Wanneer je dan je helm nog gebruikt en je valt, is de kans groot dat je helm niet meer de gewenste bescherming biedt!

 

Naast kunststof zijn er ook caps die gemaakt worden van Karbon. Dit is een stuk sterker, maar ook dit materiaal heeft niet het eeuwige leven.

Saldo cadeaubon controleren

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »