Waarom moet je met regelmaat je paardendekens wassen?

  • Geplaatst op
  • Door Bianca Princen
Waarom moet je met regelmaat je paardendekens wassen?

Het regelmatig wassen van je paardendekens is om verschillende reden belangrijk. Het verlengt bijvoorbeeld de levensduur van je dekens en zorgt ervoor dat ze waterdicht blijven.

Het regelmatig laten wassen en onderhouden van paardendekens en zadeldekjes, verlengt de levensduur van de dekens. Aangeraden wordt om je deken om de 6-8 weken te laten wassen.

 

Om de kwaliteit te waarborgen, kun je het beste gebruik maken van een paardendekenwasserij. Daar wordt gebruik gemaakt professionele machines en wordt vloeibare zeep van een A merk gebruikt. Tevens worden de dekens standaard gedesinfecteerd voor overdraagbare ziektes zoals bv schimmel.

 

Na het wassen en drogen worden de overige haren zoveel mogelijk verwijderd en worden de dekens weer in plastic hoezen ingepakt zodat ze stofvrij kunnen worden opgeslagen.

 

Het lang inwerken van mest in de waterdichte coating van een paardendeken, heeft als resultaat een verminderde werking of zelfs verwijdering van de waterdichte coating. Je deken wordt daardoor dus niet meer waterafstotend.

 

Nu kunnen bij de meeste paardendekenwasserijen de dekens opnieuw waterafstotend worden gemaakt.  Hierbij wordt een film laag aangebracht op de buitenkant van de deken. Deze behandeling kan alleen op dekens die van origine waterafstotend zijn, dus niet op bv stal- of katoenen dekens. Er wordt geen garantie gegeven op waterafstotende dekens(ook niet na een waterafstotende behandeling). Dit omdat er ook minder kwalitatieve dekens verkocht worden. Tevens is de staat van de deken ook van belang. De buitenstof slijt o.a. door het gebruik zoals het bijten van andere paarden, schuren, rollen, het zonlicht etc.

 

Bij een paardendekenwasserij kunnen vaak ook reparaties worden uitgevoerd.

 

Vaak kunnen de dekens nog gerepareerd worden. De reparaties worden uitgevoerd met een industriële naaimachine en originele onderdelen.

 

Veel voorkomende reparaties zijn:

-Scheuren in dekens;

-Loszittende biezen;

-Het vervangen van kruissingels en bilkoorden;

-Kapotte borstsluitingen en gespen.

Saldo cadeaubon controleren

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »